dimecres, 2 de febrer del 2011

Llamps i trons

Divendres passat va haver-hi tempesta per aquí, es van veure llamps i van ressonar trons molt forts. A casa vam haver de tancar totes les persianes i posar la radio. Si, a l'Àfrica li fan por les tempestes.

La por, però, no està renyida amb la curiositat, ans al contrari, suposo que l’afavoreix. Va haver-hi un moment que em va preguntar: mama, perquè se senten trons? perquè hi ha gent que li agrada? (això ve perquè hi ha gent que li agraden els petards). Com jo no sabia perquè sonen els trons vaig agafar el diccionari de català i el diccionari enciclopèdic en castellà i a tots dos posava, més o menys, el mateix: fenomen acústic que acompanya el llamp.

Com us podeu imaginar, l'Àfrica no va tenir-ne prou i, sincerament, jo tampoc. Vam decidir que dissabte al matí aniríem a la biblioteca a buscar un llibre que ens expliqués alguna coseta més sobre els trons.

I dissabte vam trobar aquest llibre.

Per si us interessa, explicar-vos que les corrents d’aire dins els núvols fa que les gotes d’aigua i el vidrets de gel del seu interior xoquin, el que genera electricitat estàtica. La part superior del núvol te una carrega positiva i la inferior, una negativa. A mida que les corrents d’aire de la tempesta van girant, la càrrega elèctrica augmenta sense parar. Al cap d’una estona, la diferència entre la càrrega negativa del núvol i la positiva del terra es fa massa gran, i, per igualar la diferència entre les dues zones, salta una gran espurna.

El llamp desprèn una quantitat increïble de calor i, al desplaçar-se per l’aire, aquest s’expandeix violentament amb una explosió sorollosa que anomenem tro. El tro se sent després de veure’s el llamp perquè el so viatja per l’aire molt més a poc a poc que la llum.

No cal dir que aquesta explicació es va fer bastant llarga, ja que vaig haver d’explicar molts conceptes, la vam llegir 3 vegades i, al final, va quedar convençuda. Ja que estàvem, vam passar la pàgina i també va descobrir alguna cosa sobre inundacions i riades.

Bastant més endavant, el llibre també parla de fonts d’energia. Li van interessar especialment la eòlica i la solar :) m’haurà sortit una nena sostenible o es simple casualitat?

Trobo que el llibre està força bé, el tindrem uns dies més a casa i després el tornarem a la biblio. De moment, crec que ja ens va bé tenir-lo localitzat, però, suposo que amb el temps haurem de tenir algun d’aquest estil a casa... S’accepten suggeriments...

4 comentaris:

  1. Es una pasada como se puede aprender tantísimo de cualquier situación. Es genial.

    ResponElimina
  2. Lo de aprender, ¿lo dices por ella o por mi? :D

    Besos

    ResponElimina
  3. Jaja, lo decía por ella, pero no vamos a negar que nosotras estamos aprendiendo mucho mas que en el cole. Yo a veces pienso como perdí el tiempo!!!

    ResponElimina
  4. doncs no en tenia ni idea!! molt interessant! i gràcies per compartir, ara quan m'ho pregunti l'Ona ja sabré què dir jeje

    ResponElimina