divendres, 28 de gener del 2011

Comparant paraules

A l'Àfrica li interessen les lletres. Va començar poc a poc, fa un parell de mesos, i cada cop va a més...

Ja fa un parell de setmanetes que s’ha adonat que Víctor i Hèctor (dos dels nostres veïns) tenen uns noms que s’assemblen molt.

Avui estàvem parlant de menjar, que vol fer un rotllets de tonyina i olives, jo li he dit que els podíem fer de peix fresc, ella m’ha dit que no, que de llauna i jo li he preguntat: del Jaume? (el nostre peixater), de seguida ha començat, llauna, Jaume..., llauna, Jaume... s’assemblen molt, oi? mama, escriu llauna i Jaume aquí (estàvem a la cuina i tenim un tros de paret pintada de pissarra).

En quan he escrit aquests noms, ha volgut escriure Víctor i Hèctor, Mara i Sara, Africa (perquè li encanta escriure el seu nom) i jo he aprofitat per escriure el meu a sota (perquè m’encanta escriure el meu nom, sembla que tingui 4 anys jo també! ;))i, al cap d’una estona més de conversa han aparegut un altre parell de paraules semblants: estret i fred...

També ha volgut veure com s’escrivia la lletra i grega...

Hi ha hagut un moment que m’ha entrat complex de professora ;)

He decidit comprar l’alfabet mòbil Montessori, perquè penso que es molt millor que ella mateixa toqui les lletres que no pas que em vegi com jo les escric a la pissarra...

Suposo que la cosa continuarà...

4 comentaris:

  1. Està bé que compris l'alfabet Montessori, però també està bé que continuis escrivint les paraules davant d'ella, doncs així pot assimilar la direccionalitat del traç de l'escriptura, que és molt important. Aquesta pràctica que has fet amb la tev filla d'anar trobant similituds entre paraules és molt típica del mètode Decroly. Jo n'estic sent testimoni, doncs estic fent pràctiques a l'escola Decroly de Bcn. És un bon mètode, però des del meu punt de vista crec que també se'ls ha de permetre l'accés a la decodificació(relació so i grafia). És a dir, una barreja entre mètode Montessori i Decroly (referent a la lectura) seria per a mi el mètode ideal.

    ResponElimina
  2. Gràcies pels teus comentaris.
    T'he d'aclarir per això que més que fer pràctiques amb la meva filla, les ha fet ella amb mi. Ella ha estat el cervell pensant i jo la mà executora :DDD. Segur que el Decroly aquest també es va fixar en els interessos dels infants!!!

    ResponElimina
  3. També pots comprar l'alfabet però escriure davant d'ella quan t'ho demani. Els nens aprenen per exploració però també per imitació i si ella ho demana segur que aprendrá molt en aquestse estones!

    Petons

    ResponElimina
  4. Gràcies Sylvia pel te consell!
    Així ho faré, si m'ho demana li escriure i, potser si deixaré l'alfabet al costat per si vol "copiar" el que veu a la pissarra ;-)

    Ens veiem aviat.
    Petons

    ResponElimina