dilluns, 13 de febrer de 2012

Perquè Fontana?

L'altre dia vam quedar amb una amiga per dinar a Gràcia.

Anàvem en autobús i devíem baixar davant la parada de metro de Fontana.

En algun moment, l’Africa em va sentir demanar quantes parades quedaven per Fontana i va voler saber perquè aquella parada tenia aquell nom... No m’havia preguntat mai pel nom de cap parada. La majoria de parades tenen una explicació ben senzilla (Liceu, Zona Universitària, Drassanes, Urquinaona, Sant Ildefons,...) penseu-hi una mica, la majoria sabem perquè es diuen com es diuen, però, Fontana?

El primer que se’m va ocórrer va ser preguntar-li a una senyora gran que hi havia a l’autobús. Li vaig demanar si era del barri i, en dir-me que si, li vaig fer la pregunta; no ens va saber respondre.

Després li vam comentar a una amiga (com anècdota) i ens va explicar que per aquell barri hi havia molta aigua, que quan van fer el metro van tenir problemes perquè van trobar aigua subterrània i, a més, hi ha uns quants carrers que hi fan referència (Torrent de l’Olla , Torrent d’en Vidalet,...), potser hi tenia alguna cosa a veure...


Vam decidir anar a veure a la Montse (la nostra bibliotecària) i li van explicar el que volíem esbrinar, després de buscar una mica ens va recomanar el Volum III de la col•lecció “Barris de Barcelona”.

Efectivament, aquest llibre explica perquè aquesta parada de metro té aquest nom. Al segle passat, abans de la urbanització de Gràcia hi havia grans finques agrícoles, una d’aquestes finques es deia Fontana, de fet, la parada de metro es troba a l’antic terreny d’aquesta finca. Probablement la finca es deia així perque hi devia haver alguna font natural, però el llibre no ho explicava i l’Africa va quedar satisfeta amb aquesta explicació.

3 comentaris:

 1. Ostres! Sabrina, jo visc quasibé des que vaig néixer en aquest barri i encara no m'havia fet aquesta pregunta... A vere si aquests dies tinc un momentet i et trobo una explicació més complerta de l'origen del seu nom.

  Gràcies! M'ha fet il·lusió trobar un post que fes referència al meu barri. Moltes salutacions!

  ResponElimina
 2. des que soc petita he tingut també aquest dubte!!! Es veu que el meu primer any de vida vaig viure aprop de la parada de Fontana, i sempre m'havia preguntat perque es deia així... quina gracia... almenys ara sé la resposta.

  ResponElimina
 3. Era una d'aquelles entrades que pensava que no interessarien massa a ningú... :)
  M'encanta equivocarme

  Una abraçada a tots dos

  ResponElimina